Kuchnia włoska nie bez powodu uchodzi za jedną z najlepszych na świecie, zaś restauracje włoskie znajdziemy w każdym polskim mieście i miasteczku. Jak to jednak bywa, dania tam podawane mają zwykle tyle wspólnego z Włochami co popularne sieciówki ze smażonym makaronem z wieloma tradycjami kuchni chińskiej! Co więcej, każdy region Włoch ma swoją własną tradycję kulinarną oraz charakterystyczne dania, dlatego też jeśli będziemy podróżować po całym kraju warto spróbować podobnych dań w różnych miastach. Jakie dania najbardziej polecamy?

Pizza jest najbardziej znanym włoskim daniem, i chociaż wywodzi się ona z Neapolu, osobiście preferujemy pizze według przepisów pochodzących z Rzymu i okolic, o grubszym cieście oraz dodatkowym aromacie drzewnym będącym efektem wypiekania w specjalnych piecach. Nasze rekomendacje to:
- Pizza Napoletana (z pomidorami, mozzarellą z mleka bawołu włoskiego i anchovies), w Neapolu zwana jako Pizza Romana 😉
- Pizza e Fichi (z pomidorami, mozzarellą, czosnkiem i figami), zwana też pizza alla casalinga
- Pizza Pisana (z serem Grana Padano, anchovies i kaparami, popularna w Pizie)
- Pizza Capricciosa (z pomidorami, mozzarellą, pieczarkami, kaparami, oliwkami i szynką)

Chociaż podobne produkty znajdziemy też w Polsce, te z Włoch mają wyjątkowy smak! A skoro mówiliśmy już o pizzie, czas na makaron! We Włoszech spróbujemy różnorodnych potraw z makaronu, nie tylko spaghetti. Nasze ulubione to:
- Bigoli in salsa to kultowe weneckie danie, długi i cienki makaron czarny od słonego sosu z sardynek
- Casunziei to pochodzące również z regionu weneckiego tradycyjne pierogi z nadzieniem wegetariańskim (chociaż we współczesnej wersji warto to sprawdzić przed zamówieniem!)
- Tortelli Cremasci to kolejne wencekie danie, malutkie pierożki o słodkim, złożonym nadzieniu
- Lasagne jest również rodzajem makaronu, a szczególnie polecamy alla napoletana oraz alla bolognese, podobne dania z mięsnym sosem.
- Pasta all Norma to makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem, typowa dla kuchni sycylijskiej. W kontynentalnej części Włoch podobnym daniem jest Spaghetti alla Nerano.
- I tym samym dochodzimy do słynnego spaghetti, popularnego w całym kraju. Nasze ulubione warianty to Spaghetti alla Puttanesca z pomidorami, oliwkami, anchovies, kaparami, chilli, czosnkiem i oliwą, pochodzące z Neapolu, oraz Spaghetti alle Vongole, z sosem pomidorowym, bazylią, czosnkiem, chilli, oliwą i różnymi gatunkami małży, popularne w tym samym regionie (danie to jest problematyczne z etycznego punktu widzenia, ponieważ małże gotowane są na żywca dla uzyskania specyficznego smaku potrawy).

I tym samym dochodzimy do deserów! Co polecamy we Włoszech?
- Gelato to włoski styl przygotowania lodów wyróżniający się niską zawartością tłuszczu i bąbelków powietrza, dzięki czemu mają one wyraźniejszy smak. Tradycyjne gelato ma smaki orzechowe – może być ono zrobione z orzechów laskowych, migdałów, pistacji, orzeszków ziemnych, a obecnie też na przykład kokosa.
- Sorbet to kolejne danie podobne do lodów, wyróżniające się wykorzystaniem musu owocowego zamiast masy mlecznej jak w przypadku gelato. Popularne sorbety włoskie przygotowywane są z lokalnych owoców – pomarańczy, cytryn, melonów, mango, nektarynek, arbuzów a nawet ogórków!
- Ostatnim deserem o jakim nie możemy nie wspomnieć jest tiramisu, proste do wykonania danie z biszkoptów zamoczonych w kawie przykrytych bitą śmietaną i posypanych kakao. Deser pochodzi z okolic Wenecji, ale obecnie jest popularny w całych Włoszech.
Jakie jest Wasze ulubione danie? Podzielcie się nim w komentarzach!